Welcome visitor you can log in or create an account

Ulvön

Ulvön i Höga Kusten  har i långa tider varit känt som surströmmingssön. Det sista stora salteriet Ulvöprinsen lade in sina sista burkar surströmming i början av 80-talet. Idag är surströmmingstillverkningen på ön sparsam, endast ett fåtal burkar finns idag till försäljning.

 Ulvön - som trots namnet består av två öar har fått flera smeknamn.  Av författaren Ludvig ”Lubbe” Nordström fick Ulvön smeknamnet ”Bottenhavets Pärla” andra kallar det ”Norrlands Sandhamn” ~ kärt barn har många namn.

 Anledningarna är flera, Ulvön ligger längst ut kustbandet i Höga Kustens skärgård vilket gör att ön får många soltimmar. Hit söker sig båtfolket under sommaren och den årliga segeltävlingen Ulvöregattan lockar många seglare till ön.

 För att besöka Ulvön behöver man inte ha egen båt. Under sommaren trafikerar passagerar-båtarna Ulvön dagligen. Man kan åka ut till ön från flera platser, det är bl a Köpmanholmen, Ullånger och Docksta.

 Ulvön är en charmig ö med vacker natur, fina strövområden och här finns de karaktäristiskt röda klipporna av rappakivigranit som möter havet.

 Upplever Du att ett par timmar på ön är för lite för att hinna utforska hela ön finns det flera olika övernattningsalternativ att välja bland. Vill Du veta mer om Ulvön kan Du fråga i turistinformationen i hamnen.

Än en gång välkommen till Ulvön i Höga Kustens yttersta havsband!

Romantisk hösthelg på Ulvön

  • Skriven av Malin Wedin


Ulvöhotells välkomnande reception och bar


Nu satsar Ulvöhotell på året runt verksamhet.  Hotellet drivs i ny regi och satsar på nya koncept i skärgårdsmiljö. I helgen bjöds på romantisk gourmemiddag i skärgårdsmiljö. God mat i ombonad miljö med superb service och omtanke.

UlvöhotellKvällens meny
Apertif strömming på eget bröd

Hummerbisque med pilgrimsmussla.
Coppa de parma
Torskrygg med kantareller och fänkål. Jag säger bara O´lala!
Mellanspel med Myntasorbet för att rensa smaklökarna innan den fantastiska Citrusbakade lammfilén med potatisfylld smördeg som jag glömde att avbilda.
Hjortoncrepes m två sorters glass. Mums

Konsten går iland på Ulvön - Året 2006

Utsikt från Lotsberget över Ulvöhamn

Sju konstnärer har i sommar klivit i land på den för turister välkända ön Ulvön, med konst i bagaget och med material för att skapa platsrelaterade installationer.

I början av den sista veckan i juli satt jag mig i den smockfulla båten från Köpmanholmen till Ulvön, för en båttur på två timmar i strålande solsken. En högsommardag för semesterledigt folk, som bäddad för lättja, rekreation, sol och bad. Ulvön kallar sig själv för Bottenhavets pärla, och visst, det skulle säkert behövas mer än en dag att suga till sig allt smått och gott som radas upp på den här legendomsusade platsen. Initiativet till ett specifikt konstprojekt på ön kommer från konstnären Bill Olson, bosatt i Umeå men med rötter i Köpmanholmen och skärgården söder om Örnsköldsvik.

Förutom Bill Olson deltar konstnärerna Lars Ahlström, Ulla Gustafsson, Anna Kristensen, Nic Langendoen, Jörgen Nilsson och Kerstin Svanberg. Huvudutställningen finns i det vackra föreningshuset mitt i Ulvöhamn. Dessutom har på sex utspridda platser utomhus objekt och installationer uppförts.

Som ofta med konst på platser som redan tidigare har en historisk, kulturell eller turistisk prägel kan det ibland vara svårt att se gränserna mellan det ena och det andra. Endera får man som betraktare försöka skärma av konsten från omgivningen eller så kan man vara öppen och tolerant och låta den assimileras med den närliggande miljön. Vi får utgå ifrån att avsikten på Ulvön är det senare. Därför att då kan det oväntade uppstå, i mötet mellan konst och natur, mellan konst och tillfälligheter bland människor och miljö. När det här publiceras i Volym är bara några dagar kvar av utställningen men det är absolut värt att ta chansen med en båtresa från Ullånger, Mjällomslandet eller Köpmanholmen, för att få sinnena och tankarna att röras om en del i sommarstiltjen. Här följer några smakprov från Konsten går i land på Ulvön.

 

Passagerarbåtar till Ulvön

  • Skriven av Malin Wedin

m/f UlvönM/s Kusttrafik  

 

Till Ulvön kommer man med båt. Passagerarbåten M/F Ulvön trafikerar Ulvön året runt. Under sommarens högsäsong kan man välja flera avgångar från Köpmanholmen för att ta sig ut till Ulvön.  Från Ullånger och Docksta kan man åka med Kustrafik.

 

Sandviken fiskeläge

  • Skriven av Malin Wedin

Sandviken fiskeläge

 

Det över 300-år gamla fiskeläget med sina tenngrå byggnader i Sandviken är idag en semesterby. Fiskeläget ägs av skogsföretaget MoDo och har pietetsfullt renoverats för att behålla sin genuina prägel. Den gamla miljön har blivit bättre bevarad än i något annat av kustens bevarade fiskelägen.

 

Bebyggelsen består av 16 grå  kokhus med sjöbodar på senare år har ett servicehus byggts med toalett, dusch ar och rinnande vatten. Byggnadernas exteriör har inte förändrats sedan de byggdes. De ser idag ut precis som de gjorde för 100 och 200 år sedan.

 Som mest torde fiskeläget ha använts av ett 20-tal fiskare. Fiskeläget är ett av de få fiskelägen som aldrig blev permanent bebott det är förmodligen förklaringen till att de enkla och ålderdomliga hustyperna bevarats.

 

 Sandviken mer eller mindre övergavs som fiskeläge i och med motorbåtens tillkomst. Fiskarna kunde nå sina fiskeplatser från sina permanenta fiskeplatser på fastlandet. Risken var då överhängande att fiskläget på sikt skulle förfalla och försvinna. 1952 invigdes Sandvikens fiskeläge som semesterby, efter det att MoDo rustat upp fiskeläget och överlämnat fiskeläget till en stiftelse. Sjöbodarna ligger p g a landhöjningen långt upp på den finkorniga sandstranden som breder ut sig ner mot vattnet. Anläggningen har med åren blivit en populär semesteranläggning som lockar många besökare under sommaren.

 

Sandvikens kapell

Sandvikens kapell är ursprungligen från 1867 och har byggts av bönder från Vibyggerå och Nätra. Det brädfodrade och vitmålade kapellet är det enklaste av öns kapell och har ett kors på taknocken ovanför ingången, vilket är det enda som vittnar om att det är ett kapell.  Inredningen präglas av enkelhet.